"Împreună suntem mai puternici - îi spuse mafiotul poliţistului."

"Împreună suntem mai puternici - îi spuse mafiotul poliţistului."

vineri, 13 martie 2015

Bogdan Aurescu, ministrul care simte cu adevarat romaneste

Bogdan Aurescu, aparatorul poporului roman

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului sau ungar, Peter Szijjarto, ca este inacceptabila situatia creata la un miting din Budapesta, cand Romania a fost calificata drept "Statul Islamic al Uniunii Europene".
Aurescu a avut initiativa de a-i telefona lui Peter Szijjarto, pentru a aborda o serie de aspecte de actualitate din relatiile bilaterale, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

In cadrul convorbirii, Bogdan Aurescu a abordat problematica declaratiilor facute recent la Budapesta, in cadrul unui miting de comemorare, la data de 10 martie, potrivit carora, printre altele, Romania a fost calificata drept "Statul Islamic al Uniunii Europene".

Ministrul roman a reiterat ca o astfel de calificare a tarii noastre este inacceptabila, fiind in afara spiritului european care ar trebui sa caracterizeze relatiile de buna vecinatate si parteneriat strategic dintre Romania si Ungaria.

Aurescu si-a exprimat asteptarea ca apropiata celebrare a Zilei Nationale a Ungariei, la 15 martie, respectiv comemorarea a 25 de ani de la evenimentele de la Targu Mures din 1990 (19-20 martie) "sa nu constituie un prilej pentru declaratii publice ale unor demnitari ungari care sa contravina parteneriatului strategic, Tratatului bilateral de buna vecinatate din 1996 sau prevederilor constitutionale in vigoare in Romania".

Ministrul roman de Externe a reiterat dorinta de a se progresa in procesul de finalizare a Protocolului Comitetului de specialitate romano-ungar de cooperare privind problemele minoritatilor nationale, a carui negociere a inceput inca din iunie 2011, astfel incat acest document sa poata fi semnat cat mai curand.

La randul sau, ministrul ungar de Externe a fost de acord ca trebuie evitate situatii care sa duca la tensionarea atmosferei relatiilor bilaterale de parteneriat strategic si a aratat ca a dispus deja masurile necesare pentru accelerarea reactiei partii ungare pe tema finalizarii Protocolului Comitetului de specialitate.

Romania, catalogata la un miting din Budapesta drept Statul Islamic al Uniunii Europene (Video)

Aproximativ 500 de persoane, care au participat marti, in Piata Eroilor din Budapesta, la un miting de comemorare a executiei unor martiri secui la 10 martie 1854, au adoptat o petitie prin care ii cer lui Victor Ponta sa demareze negocieri cu privire la statutul Tinutului Secuiesc.

Participantii la miting au protestat, totodata, fata de interdictia impusa de primarul din Targu Mures de a organiza un eveniment similar in orasul romanescI.

Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societatii pentru Tinutul Secuiesc, a declarat la domonstratie ca secuilor din Romania li s-a interzis dreptul la libera exprimare.

Plangere penala pentru primarul din Tg Mures: Nu a lasat secuii sa protesteze

El a denuntat o incercare din partea autoritatilor romane de a distruge mostenirea arhitectonica a secuilor.

Liderul maghiar a declarat ca Romania este Statul Islamic al Uniunii Europene. "Romania este Statul Islamic al Uniunii Europene in secolul XXI", a apreciat Arpad Gyorgy-Mozes.

El a apreciat ca autoritatile romane "decapiteaza" saptamanal drepturile la libera intrunire, de exprimare si la "identitate nationala" a maghiarilor din Romania.

Sursa: http://www.ziare.com/bogdan-aurescu/ministru-externe/avertismentul-lui-aurescu-pentru-omologul-sau-ungar-dupa-calificarea-romaniei-drept-statul-islamic-al-europei-1352620

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu